Uge 32019-06-20T16:16:31+02:00

Red resterne

Få dit madspild ned mod nulpunktet og undgå at smide mad ud. Vi giver dig tips og tricks til, hvordan du kan reducere madspildet, og vi giver masser af gode ideer til den lækreste restemad.

Opskrifter med fokus på rester

Alle opskrifterne er udviklet af madskribent Kirsten Skaarup, også kaldet den grønne frk. Jensen, der er kendt for sine lækre plantebaserede opskrifter. Her er indkøbslisten for alle de opskrifter, du finder herunder.

Sunde og lækre juice-opskrifter

High on life by Mads Bo guider dig til, hvordan du selv kan lave en lækker juice.

Guide: Pluk dig til din næste juice

Med denne lille guide kan du nemt finde de vilde planter, der er gode til mad og drikke.

Download Ugeplanen

I Danmark smider vi samlet set mere end 700.000 tons mad ud hvert år. Det svarer til vægten på mere end 4.350 fuldvoksne blåhvaler. En tredjedel af al verdens mad bliver smidt ud. Det er CO2 lige lukt i skraldespanden. Samtidig er der over 800 millioner mennesker, der sulter – og på grund af tørke og klimaforandringer bliver de flere og flere.

Kilde: Miljøministeriet, FAO (FN’s fødevare- og landbrugsorganisation)

I Danmark smider vi samlet set mere end 700.000 tons mad ud hvert år. Det svarer til vægten på mere end 4.350 fuldvoksne blåhvaler. En tredjedel af al verdens mad bliver smidt ud. Det er CO2 lige lukt i skraldespanden. Samtidig er der over 800 millioner mennesker, der sulter – og på grund af tørke og klimaforandringer bliver de flere og flere.

Miljøministeriet, FAO (FN’s fødevare- og landbrugsorganisation)

Planlæg ugen med vores ugeplan

Mangler du lidt ekstra hjælp til planlægningen af ugens menu, så download vores ugeplan. I denne uge har vi givet vores bud på ugens madplan.

Download Ugeplanen
STØT VORES ARBEJDE
 

Kirsten Skaarups bæredygtige

tips og tricks

NY BETEGNELSE OFTE GOD EFTER

Det kan være svært at finde rundt i ’sidste anvendelsesdato’ og ’bedst før’. For at kunne huske det bedre, har en række producenter tilføjet ’ofte god efter’ til mærket ’bedst før’ for at minde alle om at varen er bedst før, men ofte god efter. Til gengæld kan varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato gøre dig alvorlig syg – så det er med at spise det, før det bliver for gammelt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Det kan være svært at finde rundt i ’sidste anvendelsesdato’ og ’bedst før’. For at kunne huske det bedre, har en række producenter tilføjet ’ofte god efter’ til mærket ’bedst før’ for at minde alle om at varen er bedst før, men ofte god efter. Til gengæld kan varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato gøre dig alvorlig syg – så det er med at spise det, før det bliver for gammelt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Jasmin Gabays trøffelkugler

Så skal resterne reddes og det kan man jo gøre på mange måder. Du kan enten bruge dine egne eller andres rester. Begge dele er bæredygtigt. Jeg har næsten altid kagerester i fryseren fra bunde osv., men hvis ikke jeg har og jeg får en ustyrlig lyst til trøffelkugler bruger jeg To Good to Go som er en app, hvor bagerier og andre dejlige steder kan komme af med deres rester ved lukketid. Det er simpelthen SÅ smart og man får vanvittigt meget for ingen penge. OG man undgår madspild. What’s not to like!

Jeg har skrevet en ca. opskrift, for den her form for kage kan jo laves med alverdens restkager, bare du undgår flødeskum.

– Jasmin Gabay

SE OPSKRIFTEN

Se denne lækre opskrift og mange flere på Jasmin Gabays blog.

WEFOOD REDUCERER MADSPILD

Vi danskere har dog heldigvis i løbet af de seneste seks år beskåret vores madspild med otte procent. Kampen er blandt andet blevet taget i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, hvor du kan købe varer, som ellers ville blive smidt ud. Her blev der i 2018 reddet 173,3 tons mad fra skraldespanden.

Kilde: Miljø- og Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer

Vi danskere har dog heldigvis i løbet af de seneste seks år beskåret vores madspild med otte procent. Kampen er blandt andet blevet taget i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, hvor du kan købe varer, som ellers ville blive smidt ud. Her blev der i 2018 reddet 173,3 tons mad fra skraldespanden.

Kilde: Miljø- og Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer

Mød Gitte Mary: En bæredygtig blogger

“I 2015 tog jeg en beslutning, som skulle vise sig at være noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv: Jeg startede en zero waste-livsstil og begyndte blandt andet at se kritisk på mine dagligdagsprodukter som fødevarer.

Klimadysten SPIS & DRIK er en oplagt mulighed for at bryde vaner. Hvad vi spiser bør altid indgå som en essentiel del af bæredygtighedsdebatten, da det er én af de ting, som vi gør hele tiden. Jeg spiser meget lidt importeret grønt, og hvis import ikke kan undgås, så find den geografisk korteste afstand. Modne mangoer og avocadoer gemmer jeg eksempelvis til særlige lejligheder i stedet for at bruge dem som hverdagsmad.

På samme måde kan vi minimere mængden af kød og mejeriprodukter i vores kost. Da jeg startede kunne jeg slet ikke forestille mig, at jeg nogensinde kunne undvære animalske fødevarer, men med små skridt ad gangen, så kom jeg dertil helt af mig selv.” – Gitte Mary

Følg bloggeren

GitteMary er blogger og foredragsholder. De sidste 4 år har hun udfaset plastik og engangsprodukter efter Zero-waste principperne.

Zero waste er en filosofi baseret på en række måder at gøre tingene på, der har til hensigt at undgå så meget affald som muligt, og dermed indirekte har til formål at skabe et mere enkelt, minimalistisk og frit liv. Som zero waster går man efter de 5 R’er: Refuse (afvis), Reduce (reducer), Reuse (genanvend), Recycle (genbrug), Rot (rådn = komposter)

Zero waste er en filosofi baseret på en række måder at gøre tingene på, der har til hensigt at undgå så meget affald som muligt, og dermed indirekte har til formål at skabe et mere enkelt, minimalistisk og frit liv. Som zero waster går man efter de 5 R’er: Refuse (afvis), Reduce (reducer), Reuse (genanvend), Recycle (genbrug), Rot (rådn = komposter)

Gitte Marys zero waste

tips og tricks