Uge 4 For en tyver2019-05-28T15:58:54+02:00

Spis og drik for en 20’er

Et madbudget på 20 kroner om dagen er langt mere, end hvad mange har i de lande, som er hårdest ramt af klimaforandringerne. Denne uges udfordring går ud på at lave aftensmad for maks. 20 kroner om dagen pr. beboer i husstanden. Det lyder måske som en svær udfordring. Men hvis du bruger erfaringerne fra sidste uges udfordring, kan du få resterne til at række og lægge en god ugeplan. Og så er postevand jo heldigvis gratis.

Se med, når Jasmin Gabay får ugens udfordring.

Næsten 800 millioner mennesker i verden lever i ekstrem fattigdom med en personlig indkomst på under 1,9 dollars om dagen – svarende til cirka 13 kroner

Kilde: Verdensbanken

Næsten 800 millioner mennesker i verden lever i ekstrem fattigdom med en personlig indkomst på under 1,9 dollars om dagen – svarende til cirka 13 kroner

Kilde: Verdensbanken

Sebastian Randrups tips og tricks

Opskrifter uge 4

To erfarne kokke står bag denne uges opskrifter: Tv-kok og kogebogsforfatter Sebastian Randrup, hvis opskrifter er kendetegnet ved at være enkle, velsmagende og grønne. Camilla Skov, der står bag bloggen Vegetarisk Hverdag, der fokuserer på ukompliceret velsmagende vegetarisk hverdagsmad.

BÆREDYGTIGE FØDEVARESYSTEMER KAN FORHINDRE SULT

Hvis vi omfordeler verdens fødevarer og undgår madspild kan vi faktisk brødføde hele verdens befolkning. Sundere fødevaresystemer og bedre landbrugsproduktivitet har nemlig i de seneste to årtier fået andelen af underernærede mennesker i verden til at falde med næsten halvdelen

Kilde: Agricultureandfoodsecurity.com, verdensmaalene.dk (bl.a. UNDP), FN, UNFAO

STØT VORES ARBEJDE
 
Jasmin er igang med ugens udfordring

SPAR OP TIL 10.000 KR. OM ÅRET

En familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om året. Det svarer til, at omkring 20% af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, eller at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Jasmin Gabays arme riddere

“Vi skal spise billigt hvilken bedre måde at gøre det på end med arme riddere?! Det er virkelig en dessert jeg fik meget som barn og elskede. Den er super nem at lave og ungerne kan komme med i køkkenet. Der er et enkelt element som deler vandene når man taler armeriddere og det er om der skal være æg i. Jeg synes at opskriften med æg er god til en luksus morgenmad (french toast) og dem uden bliver mere karameliserede og er måske mere dessertagtige. Prøv dig frem og find din yndlings version.” – Jasmin Gabay

SE OPSKRIFTEN

Se denne lækre opskrift og mange flere på Jasmin Gabays blog.

Sådan gik det med Jasmin

ET KLIMAVENLIGT KINDERÆG

En række ernæringseksperter bakker økonomers tal op om at danskerne både kan overholde Fødevarestyrelsens anbefalinger til kosten og samtidig leve sundt for helt ned til 14,54 kr. om dagen. Kostrådene, klimavenlig mad og pengepungen kan heldigvis gå hånd i hånd.

Kilde: Fødevarestyrelsen, Politiken, EAT-Lancet Commission

Mød ugens blogger: Vegetarisk Hverdag

“For et par måneder siden blev jeg spurgt, om jeg ville bidrage til Folkekirkens Nødhjælp’s kampagne Klimadysten. En kulinarisk udfordring på fem uger, som giver inspiration til, hvordan man kan spise mere klimavenligt. Det ville jeg gerne!

Nu er vi endelig nået til uge 4 i udfordringen, hvor jeg bidrager med lidt ekstra inspiration til at spise vegetarisk på budget. Temaet for ugen er nemlig “Spis og drik til aften for under en 20’er pr person”. I den anledning har jeg samlet 10 budgetvenlige vegetariske opskrifter, der både er gode for pengepungen og for vores klima. Og så smager de selvfølgelig fremragende!

Jeg synes, det er en fantastisk udfordring at spise vegetarisk på budget, for det er virkelig ikke svært at lave noget, der på trods af den lave pris alligevel opleves som et mættende festmåltid. Håber I bliver inspirerede!” – Camilla fra Vegetarisk Hverdag

Se de ekstra opskrifter

Vegetarisk Hverdag er en blog og Instagram fyldt med madglæde, velsmag og vegetarisk hverdagsmad helt uden løftede pegefingre.

Ugens præmier

Hver uge trækker vi lod om lækre bæredygtige præmier.

Uge 4: Vind et klimatjek. Seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd kortlægger din families CO2-udledning og rådgiver omkring energibesparelser.

Vind Sebastian Randrups nyeste kogebog, Vegetarisk Hverdag, med nemme, hurtige og velsmagende opskrifter. På den måde bliver det nemt at fortsætte den gode klimastil derhjemme.

Vind Kirsten Skaarups kogebog, Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer, med veganske, vegetariske og grønne opskrifter, der både er gode for dig og klimaet.

Vind et par håndlavede, bæredygtige solbriller fra det danske monkeyglasses, som har fokus på zero-waste og at undgå plastik. Alt spildmateriale fra produktionsprocessen af brillerne laves til smykker, mens brugte briller sendes til Indien og får nyt liv hos mennesker med færre ressourcer.

Vind et gavekort på 500 kr. til din nærmeste Wefood-butik. Du får både billig mad og er med til at mindske madspild.

Uge 4: Vind et klimatjek. Seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd kortlægger din families CO2-udledning og rådgiver omkring energibesparelser.

Vind et gavekort på 500 kr. til din nærmeste Wefood-butik. Du får både billig mad og er med til at mindske madspild.

Vind Sebastian Randrups nyeste kogebog, Vegetarisk Hverdag, med nemme, hurtige og velsmagende opskrifter. På den måde bliver det nemt at fortsætte den gode klimastil derhjemme.

Vind Kirsten Skaarups kogebog, Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer, med veganske, vegetariske og grønne opskrifter, der både er gode for dig og klimaet.

Vind et par håndlavede, bæredygtige solbriller fra det danske monkeyglasses, som har fokus på zero-waste og at undgå plastik. Alt spildmateriale fra produktionsprocessen af brillerne laves til smykker, mens brugte briller sendes til Indien og får nyt liv hos mennesker med færre ressourcer.