Klimaforandringerne rammer bønder i Zimbabwe og Etiopien hårdt. I kampen for at hjælpe bønder på landet introducerer Folkekirkens Nødhjælp de to sydamerikanske afgrøder quinoa og amarant. De kan bedre overleve i det nye klima og er også mere nærende og indbringende end nogle af de typiske afgrøder i landene.

Tørke, ustabilt regnfald og oversvømmelser ødelægger bønders afgrøder og livsgrundlag. Klimaforandringerne er kommet for at blive og skåner ikke udsatte småbønder i Zimbabwe og Etiopien. Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp på at udbrede brugen quinoa og amarant, som er kendt for at kunne vokse i tørre områder.

Der er mørkt og tørt i Cleliah Masukus simple lerhus, hvor hun opbevarer sin amaranthøst. Sække er fyldt med tørret gyldenbrune amarantfrø, som ligner et kornprodukt.

Cleliah Masuku er bonde i det sydlige Zimbabwe og har siden februar 2018 dyrket amarant med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp. Hun er en garvet landmand, men det er nyt for hende at dyrke amarant.

STØT VORES ARBEJDE
 

Se mere i videoen herunder, hvordan vi i Folkekirkens Nødhjælp arbejder med at udbrede quinoa og amarant til lokalbefolkningen.

Tekst og video af Mathilde Utzon

Nye løsninger er afgørende

Millioner af bønder i Zimbabwe får i år ifølge FN brug for nødhjælp, fordi en stor del af høsten går tabt på grund af tørke og uforudsigeligt vejr. Når tørken rammer hårdest og høsten slår fejl, går det hårdt ud over børnene.

”Børnene gik i seng på tom mave, fordi regnen ikke kom,” siger Cleliah Masuku.

Hun er mor til 4 børn og har oplevet, hvor barskt livet er, når jorden tørrer ud og børn kommer i fare for at blive underernærede. Underernærede børn er i risiko for at få svækket deres immunforsvar, få deres udvikling bremset og kan få få indlæringsvanskeligheder.

”Klimaforandringer og tørke er blevet en central og vigtig problemstilling i Zimbabwe”, understreger Chipo Chipudhla, der er programansvarlig i Zimbabwe for Folkekirkens Nødhjælp.

Hun understreger, at der er brug for praktiske og innovative løsninger, og det er samtidigt afgørende for Folkekirkens Nødhjælp, at løsningerne er langsigtede. Men det er ikke kun Zimbabwe, der har brug for alternative måder at tilpasse sig klimaforandringerne. Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp med at udbrede amarant og quinoa i både Zimbabwe og i Etiopien.

Småbønder går på madlavningskurser for at lære, hvordan de bruger amarant i forskellige lokale retter. Det er vigtigt for Folkekirkens Nødhjælp at integrere de nye afgrøder i de lokales daglige madlavning.

Vokser når andet dør

Både amarant og quinoa kommer fra Sydamerika og har mange vigtige egenskaber tilfælles. Begge afgrøder kan klare sig bedre i tørkeperioder end de normale afgrøder i de to lande. Quinoa kan gro i temperaturer mellem minus 8 til 38 grader celsius og er særligt velegnet til at hjælpe bønder i Etiopien, der oplever let frost i perioder.

Samtidig er de blandt de mest næringsrige afgrøder, der findes. De er rige på protein, fiber, jern, kalcium og lige præcis de mikronæringsstoffer som verdens fattigste mangler mest. Næringsstoffer, der er forudsætningen for en normal vækst og udvikling.

Ikke nok med at de to afgrøder vil kunne afhjælpe problemer med underernæring hos børn og voksne, de er også mere værdifulde at sælge på markedet end mere udbredte afgrøder som for eksempel majs. 

Større indtjening

”Der er ikke kun brug for at give bønderne mad på bordet. De har også brug for at få en indtjening, fordi folk får sværere og sværere ved at klare sig,” siger Chipo Chipudhla.

Cleliah Masuku tjener dobbelt så meget på at producere amarant, som hun kunne gøre på majs, hvilket giver hende en håb om en bedre fremtid.

”Vi anede ikke, hvad vi kunne tjene, men nu er vi meget glade,” siger hun.

Den øgede indtjening vil hun bruge på at investere i geder, som hun vil avle på. På den måde får hun skabt sig flere kilder til indkomst, så hun og familien får adgang til mere og bedre mad og større fødevaresikkerhed fremover.

Det bedste ved madlavningskurset er, at retterne bliver delt med familierne til deltagerne på kurset. Børnene labber retterne i sig.

Fakta om amarant og quinoa:

· Amarant og quinoa blev introduceret i Folkekirkens Nødhjælps projekter i Etiopien, og efter de etiopiske myndigheder havde testet afgrøderne begyndte bønderne at dyrke det. Folkekirkens Nødhjælp er nu ved at indføre quinoa og amarant, der passer til de lokale forhold i Zimbabwe.

· Siden starten af 2016 er 3500 bønder blevet introduceret til at dyrke quinoa i Etiopien.

· I alt er næsten 3000 småbønder blevet introduceret til amarant i Zimbabwe, hvoraf lidt under halvdelen af dem har modtaget amarant såsæd.

· Folkekirkens Nødhjælp arbejder på at indføre quinoa i Zimbabwe og forventer at teste afgrøden i bøndernes jord i november i år. Her vil vi starte ud med 300 småbønder.

Tørret amarant

Fordele ved quinoa

· Quinoa er meget tolerant over for tørke og kan vokse, hvor der falder meget lidt og uregelmæssig regn.

· Quinoa kan vokse, hvor jorden er for salt til andre afgrøder.

· Quinoa har et særdeles højt indhold af protein, der tilmed er høj af kvalitet

· Quinoa indeholde meget jern, A-vitamin, calcium, B12 vitamin, fosfor, jod og magnesium. Mange, der ikke får nok mad, mangler netop disse mikronæringsstoffer.

· Quinoa findes i mange varianter og er tilpasset mange forskellige klimatiske forhold.

· Quinoa kan vokse i højlandet og på næringsfattig jord.

· Quinoa-blade kan spises og er næringsrige, øvrige plantedele kan bruges til foder.

Tørret amarant
STØT VORES ARBEJDE