STØT VORES ARBEJDE
 

Familier på flugt fra krig kan nyde godt af digitale løsninger. Eksempelvis et lille, hvidt plastikkort som Folkekirkens Nødhjælp uddeler til flygtninge, når de ankommer i flygtningelejre. Kortet giver dem mulighed for, at de kan købe de varer eller tjenester, som de har mest behov for. På den måde kan de sikre sig mod sult og fejlernæring og samtidig være med til at stimulere den lokale økonomi på de lokale markeder.

Situationen kan virke simpel for de fleste rundt om i verden: De er et marked med en køber og en sælger, der tilbyder frisk frugt, grøntsager og kød. Men i Gambella i det vestlige Etiopien, hvor der er fem flygtningelejre, er der sket en revolution. Årsagen er et lille hvidt plastikkort, som Nyajuok, en ung kvinde, holder i sin hånd.

Nyajuok er flygtet fra Sydsudan og bor nu i flygtningelejren Kule i Gambella. Hun har fået penge på kortet, så hun kan købe både tomater, kartofler og gulerødder på det lokale marked. Det har forandret hendes og hendes lille søn, Bhans, liv. Hvis ikke hun kunne købe sund mad, ville han risikere at dø af fejlernæring.

Da Nyajuok var 18 år udbrød der uroligheder i Sydsudan, og Nyajouk flygtede efter hun på tæt hold så sin bror blive halshugget. Siden da har hun boet i flygtningelejren og levet af madrationer fra FN’s Fødevareprogram. Efter Nyajouk fødte sin søn i flygtningelejren, forlod hendes mand familien og tog tilbage til Sydsudan for at kæmpe i krigen. Maden var knap, og sønnens helbred blev værre og værre.

Se også: Bliv en del af Folkekirkens Nødhjælp

STØT VORES ARBEJDE
 

Adgang til friske råvarer

I november 2016 ændrede livet sig for den lille familie. Folkekirkens Nødhjælp startede projektet med uddeling af plastikkort. Vi udvalgte 800 gravide og ammende kvinder i flygtningelejren, og Nyajuok var én af dem. Kvinderne fik udleveret et kort med penge på, og for Nyajuok blev det et bevis på en ny start. Kortet gav adgang til friske råvarer og et farvel til ensformig kost, fejlernæring og frygt for sygdomme. Samtidig fik kvinderne et madlavningskursus med fokus på de nye råvarer.

”Da jeg fødte min søn, producerede jeg for lidt brystmælk. Nu hvor jeg får bedre mad og god ernæring, er der mere mælk. Jeg var bekymret for madrationen, fordi min mand ikke var her og kunne hjælpe. Før jeg fik kortet med penge på, frygtede jeg, at Bhan ville dø. Det gør jeg ikke mere,” siger Nyajouk og fortsætter.

”Da jeg fik kortet, droppede jeg alle mine bekymringer, for nu er der muligheder i stedet.”

Tag med på markedet i en etiopisk flygtningelejr og se, hvordan kortet virker:

Kortet støtter den lokale økonomi

Teknikken er simpel: Flygtningene har et personligt plastikkort, og butiksejerne som sælger varer på de lokale markeder har mobiltelefoner, som de kan scanne kortet med. Via en app på telefonen modtager sælgeren betaling (så længe der er penge på kortet). Hver uge sætter Folkekirkens Nødhjælp et beløb ind på flygtningenes kort. Beløbet afhænger af familiens størrelse.

En helt afgørende effekt ved kortet, som folk i projektet er stolte af, og som Nyajuok og veninderne fremhæver er, at flygtningene selv bestemmer, hvad de vil købe og spise. Efter flugt fra krig, natlige mareridt om halshugning og år på ensformige madrationer kan Nyajuok nu pege på lige netop dét, hun har lyst til og købe det. Det har stor betydning for kvinderne at have indflydelse på deres indkøb.

Samtidig er deres efterspørgsel på varer med til at stimulere den lokale produktion og økonomi i området. Det betyder, at lokale producenter også mærker fordelene ved kortene. Og derudover er én af fordelene ved kortet, at det kan sænke risikoen for korruption og snyd. Der er nemlig ingen kontanter, at stjæle.

Gør gavn flere steder

Det er ikke kun i Etiopien at det lille, hvide plastikkort hjælper mennesker på flugt. Folkekirkens Nødhjælp uddeler pt også plastikkortet, i Uganda, Bangladesh og blandt fattige familier i Gaza.

Se i videoen her, hvordan det kortet hjælper 17-årige Maysaa og hendes familie i Gazastriben til en bedre fremtid.

Se også: Flygtninge i Etiopien går på madlavningskurser