STØT VORES ARBEJDE
 

Klimaforandringer er et abstrakt begreb for mange. Langt mod vest i Nepal, hvor konsekvenserne af verdens CO2-udledninger er konkrete og altødelæggende, er mange af de interviewede til denne artikel uforstående – uforstående over for den årsagssammenhæng, der er mellem oversvømmelser og tørke i Nepal, og de forbrugsmønstre vi desværre kender alt for godt i Danmark.

Vi er ved foden af Himalayas mastodonter i udkants-Nepal, hvor vi møder Banwari. Banwari er 70 år gammel, landmand og klimafordreven. Banwaris hus er væk. Hans rismarker er opslugt af floden, der bliver ved med at udvide sit territorium. De marker, der stadig ligger over flodens bredder, er overdynget med sand. Når monsunregnen og Himalayas smeltevand oversvømmer området år efter år, bliver enorme mængder sand skyllet ned fra bjergene. Sand, mudder og skifer bruger vandstrømmen som transportbånd, og når det lander i det nepalesiske lavland, omdannes frugtbare marker med ét til ubrugelige sandbanker.

“Når vandet kommer ned fra bjergene, river strømmen alt med på sin vej,” siger Banwari og rømmer sig inden han fortsætter: “Vandmasserne har taget vores huse, flere familier har mistet deres elskede børn, og når vandet omsider forsvinder igen, bliver vi bønder efterladt med rismarker, der ikke kan bruges til andet end at bygge sandslotte på”.

Nepaleserne udleder meget lidt CO2

Nepal er et af de lande i verden, der udleder mindst CO2 per indbygger, men retfærdighed er ikke en rettesnor for klimaforandringernes indvirkning. Ifølge klimaforskeren Arun Shrestha, der har studeret Himalayas gletsjere i mere end 30 år, går afsmeltningerne af ismassen på verdens tag meget hurtigt.

“Hvis temperaturstigningerne fortsætter som nu, vil en tredjedel af Himalayas ismasse være væk inden 2100,” siger Arun Shrestha fra International Centre for Integrated Mountain Development, der bl.a. samarbejder med FN’s klimapanel.

Arun Shrestha understreger, at klimaforandringerne på verdens højeste tinder vil have katastrofale konsekvenser for nepaleserne, men konsekvenserne rækker langt uden for Nepals grænser.

Læse hele historien
STØT VORES ARBEJDE