Selleri-karrygratin med æbler og bønner

I denne uge handler det om at være kreativ og mindske madspild. Skift gerne ingredienser i opskrifterne ud og brug hvad du allerede har.

Mængde4 personerForfatterKirsten SkaarupKategori

Du skal bruge

Fyld
 100 g kidneybønner (evt. 1 dåse)
 ½ kg selleri
 300 g æbler
 150 g løg
 1 spsk kokos- eller olivenolie
 4 fed hvidløg
 50 g rosiner
 6 stilke rosmarin
Sovs
 3 spsk rapsolie (eller oliven/kokos olie)
 1 spsk spidskommenfrø
 1 spsk karry, evt. mere, afhængig af styrken
 3 spsk hvedemel (evt. boghvede-, soja-, eller kikærtemel)
 4 dl havre-, soja- eller anden mælk
 2 spsk cirtonsaft
 salt og friskkværnet peber
 200 g ris, gerne røde- eller brune ris

Sådan gør du

1

Sæt tørrede bønner i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Kog bønnerne i nyt vand 25-30 minutter. Afdryp dem. Hvis du bruger bønner fra dåse, afdryppes og skylles de.

2

Skær sellerien i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Skær æblerne i ca. 1/2 cm tykke skiver. Hvis du ikke kan skære skiverne meget tynde, bør du blanchere dem et par minutter.

3

Skær løgene i ringe og svits dem i olien, til de er gyldne.
Skær hvidløgene i skiver.

4

Varm olien til sovsen op i en gryde. Tilsæt spidskommen og karry efter smag. Svits de to ting et minuts tid. Drys melet i gryden og pisk det sammen med olien.

5

Tilsæt mælken lidt ad gangen og bag sovsen op til den har en tilpas tykkelse. Sovsen skal være forholdsvis tynd. Lad sovsen simre under låg 4-5 minutter. Smag til med citronsaft, salt og peber.

6

Læg gratinen sammen i et ovnfast fad: læg først et lag selleri, et lag æbler og et lag løg. Drys med bønner, hvidløg og rosiner. Fordel lidt sovs ovenpå.
Fortsæt med gratinen på denne måde, til alle ingredienserne er brugt op. Pres lagene lidt sammen med en spatel. Læg sovs på som øverste lag. Pres kviste af rosmarin lidt ned i sovsen.

7

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag gratinen til den er let gylden på overfladen, ca. 40 minutter.

8

Kog risene i dobbelt mængde vand og et drys salt. Kog risene ca. 20 minutter.

Ugens opskrifter

Ingredienser

Fyld
 100 g kidneybønner (evt. 1 dåse)
 ½ kg selleri
 300 g æbler
 150 g løg
 1 spsk kokos- eller olivenolie
 4 fed hvidløg
 50 g rosiner
 6 stilke rosmarin
Sovs
 3 spsk rapsolie (eller oliven/kokos olie)
 1 spsk spidskommenfrø
 1 spsk karry, evt. mere, afhængig af styrken
 3 spsk hvedemel (evt. boghvede-, soja-, eller kikærtemel)
 4 dl havre-, soja- eller anden mælk
 2 spsk cirtonsaft
 salt og friskkværnet peber
 200 g ris, gerne røde- eller brune ris

Vejledning

1

Sæt tørrede bønner i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Kog bønnerne i nyt vand 25-30 minutter. Afdryp dem. Hvis du bruger bønner fra dåse, afdryppes og skylles de.

2

Skær sellerien i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Skær æblerne i ca. 1/2 cm tykke skiver. Hvis du ikke kan skære skiverne meget tynde, bør du blanchere dem et par minutter.

3

Skær løgene i ringe og svits dem i olien, til de er gyldne.
Skær hvidløgene i skiver.

4

Varm olien til sovsen op i en gryde. Tilsæt spidskommen og karry efter smag. Svits de to ting et minuts tid. Drys melet i gryden og pisk det sammen med olien.

5

Tilsæt mælken lidt ad gangen og bag sovsen op til den har en tilpas tykkelse. Sovsen skal være forholdsvis tynd. Lad sovsen simre under låg 4-5 minutter. Smag til med citronsaft, salt og peber.

6

Læg gratinen sammen i et ovnfast fad: læg først et lag selleri, et lag æbler og et lag løg. Drys med bønner, hvidløg og rosiner. Fordel lidt sovs ovenpå.
Fortsæt med gratinen på denne måde, til alle ingredienserne er brugt op. Pres lagene lidt sammen med en spatel. Læg sovs på som øverste lag. Pres kviste af rosmarin lidt ned i sovsen.

7

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag gratinen til den er let gylden på overfladen, ca. 40 minutter.

8

Kog risene i dobbelt mængde vand og et drys salt. Kog risene ca. 20 minutter.

Onsdag: Selleri-karrygratin med æbler og bønner