Spidskålsdolmere med quinoa/tranebær/valnøddefyld og tomatsovs

Mængde4 personerForfatterKirsten SkaarupKategori

Du skal bruge

 10 spidskålsblade
 100 g sort eller rød quinoa
 50 g valnødder
 50 g tørrede tranebær
 4 spsk valnøddeolie
 1 lille håndfuld friske basilikumblade
 salt, friskkværnet peber, rørsukker
Sovs
 8 soltørrede tomater i olie (kan erstattes af 4 store friske tomater eller 1 dåse)
 50 g skalotteløg
 2 fed hvidløg
 2 spsk kokos- eller olivenolie
 4 dl plantemælk
 citronsaft
 evt. maizenamel
 evt. tallerkensmækker eller anden krydderurt

Sådan gør du

1

Tag forsigtigt bladene af spidskålshovedet. Regn med 3-4 store blade pr. person.

2

Læg bladene i en gryde med kogende vand. Læg det nederste at bladene ned i det kogende vand. Lad det simre et minuts tid og fold det øverste af bladene ned i det varme vand. Sluk for varmen.

3

Tag bladene op af vandet, så snart de er bløde. Afdryp dem. Skær det nederste tykke stykke af midterribberne. Hak det fint.

4

Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter sammen med et lille drys salt. Hold øje med at vandet ikke koger væk. Afkøl quinoaen.

5

Hak valnødder og tranebær og rør dem i quinoaen sammen med den hakkede kål, olie og basilikumblade. Smag godt til med salt og peber.

6

Hak tomaterne til sovsen fint.

7

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er let gyldne. Tilsæt tomaterne og svits et par minutter mere.

8

Blend tomater og løg sammen med 3 dl havremælk. Blend sovsen til den er ensartet. Tilsæt evt. mere mælk. Hvis sovsen er for tynd, så tilsæt lidt maizenamel rørt ud i vand.

9

Smag sovsen godt til med salt, pebr, citronsaft og evt. et nip sukker.

10

Hæld sovsen i et ovnfast fad.

11

Læg et par spsk quinoafyld på hvert kålblad (der vil sikkert være fyld til overs). Fold siderne ind og rul dolmerne sammen.

12

Læg rullerne tæt sammen i sovsen i fadet.

13

Bag kåldolmerne i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter.

Ugens opskrifter

Ingredienser

 10 spidskålsblade
 100 g sort eller rød quinoa
 50 g valnødder
 50 g tørrede tranebær
 4 spsk valnøddeolie
 1 lille håndfuld friske basilikumblade
 salt, friskkværnet peber, rørsukker
Sovs
 8 soltørrede tomater i olie (kan erstattes af 4 store friske tomater eller 1 dåse)
 50 g skalotteløg
 2 fed hvidløg
 2 spsk kokos- eller olivenolie
 4 dl plantemælk
 citronsaft
 evt. maizenamel
 evt. tallerkensmækker eller anden krydderurt

Vejledning

1

Tag forsigtigt bladene af spidskålshovedet. Regn med 3-4 store blade pr. person.

2

Læg bladene i en gryde med kogende vand. Læg det nederste at bladene ned i det kogende vand. Lad det simre et minuts tid og fold det øverste af bladene ned i det varme vand. Sluk for varmen.

3

Tag bladene op af vandet, så snart de er bløde. Afdryp dem. Skær det nederste tykke stykke af midterribberne. Hak det fint.

4

Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter sammen med et lille drys salt. Hold øje med at vandet ikke koger væk. Afkøl quinoaen.

5

Hak valnødder og tranebær og rør dem i quinoaen sammen med den hakkede kål, olie og basilikumblade. Smag godt til med salt og peber.

6

Hak tomaterne til sovsen fint.

7

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er let gyldne. Tilsæt tomaterne og svits et par minutter mere.

8

Blend tomater og løg sammen med 3 dl havremælk. Blend sovsen til den er ensartet. Tilsæt evt. mere mælk. Hvis sovsen er for tynd, så tilsæt lidt maizenamel rørt ud i vand.

9

Smag sovsen godt til med salt, pebr, citronsaft og evt. et nip sukker.

10

Hæld sovsen i et ovnfast fad.

11

Læg et par spsk quinoafyld på hvert kålblad (der vil sikkert være fyld til overs). Fold siderne ind og rul dolmerne sammen.

12

Læg rullerne tæt sammen i sovsen i fadet.

13

Bag kåldolmerne i en 200 grader varm ovn ca. 15 minutter.

Spidskålsdolmere med quinoa/tranebær/valnøddefyld og tomatsovs