Tærte med selleribund og bagte rødbeder, karamelliserede skalotteløg og dildcreme

© kirstenskaarup.dk

Mængde4 personerForfatterKirsten SkaarupKategori

Du skal bruge

 1 lille selleri, ca. 600 g
 olivenolie
 20 fed hvidløg
 600 g rødbeder
 2 tsk tørret timian
 2 tsk tørret oregano
 12 ”banan” skalotteløg, evt. alm. runde
 4 spsk ahornsirup eller anden sirup
 2 dl havre-creme fraiche eller anden creme fraiche
 salt, friskkværnet peber
 2 blade grønkål eller 4 spsk klippet dild
 1 håndfuld frisk timian
 evt. et par håndfulde ristede kikærter
Ristede kikærter
 et par håndfulde udblødte eller kogte kikærter
 1 spsk kokos- eller olivenolie
 1 spsk spidskommenfrø
 2 tsk røget paprika, evt. alm. paprika
 tørrede chiliflager efter smag
 salt

Sådan gør du

1

Skær sellerien i meget tynde skiver på et mandolinjern. Du skal bruge flere skiver end du tror, fordi sellerien ”krymper” lidt, når den bages.

Læg selleriskiverne på bagepapir på en bageplade og pensl dem med olivenolie.

2

Bag skiverne i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter afhængig af tykkelsen. Vend evt. skiverne en gang undervejs. Tilsæt de pillede hvidløgsfed de sidste 5 minutter af bagetiden.

3

Skær rødbederne i tynde både og læg dem på bagepapir på en bageplade. Vend dem i lidt olivenolie og drys de tørrede urter på.

4

Bag rødbederne ved 200 grader 20-25 minutter afhængig af tykkelsen.

5

Svits de pillede skalotteløg i 2 spsk olie til de er gyldne. Læg låg på gryden, mens de simrer 6-8 minutter. Vend dem et par gange.

6

Hæld siruppen ved og lad løgene simre endnu 6-8 minutter eller til de er møre.

7

Sæt creme fraichen til afdrypning i et kaffefilter.

8

Beklæd fire små tærteforme – eller én stor – med selleriskiverne. Fordel rødbedebådene i et pænt mønster ovenpå.

9

Skær skalotteløgene igennem og fordel dem på tærten sammen med hvidløgene.

10

Du kan lave retten færdig hertil i god tid.

11

Rør creme fraichen med finthakket grønkål eller klippet dild. Smag godt til med salt og peber.

12

Sæt tærten i ovnen ved 200 grader ca. 10 minutter, inden den skal serveres.

13

Dryp med creme fraichen eller servér den til separat.

Drys med rigeligt frisk timian – og evt. ristede kikærter (du kan selvfølgelig også bruge helt almindeligt kogte kikærter).

Ristede kikærter
14

Du behøver ikke at koge kikærterne, før du rister dem, men de skal udblødes 7-8 timer. Du kan også bruge kikærter fra dåse – eller måske har du en pose kogte kikærter liggende i fryseren.

15

Varm olien op på en pande med spidskommen, paprika, chili og et lille drys salt.

16

Tilsæt kikærterne (uden væde), og rist dem til de er gyldne og sprøde.

17

Du kan også nyde kikærterne som en lille snack. Men pas på: de kan skabe afhængighed!

Ugens opskrifter

Ingredienser

 1 lille selleri, ca. 600 g
 olivenolie
 20 fed hvidløg
 600 g rødbeder
 2 tsk tørret timian
 2 tsk tørret oregano
 12 ”banan” skalotteløg, evt. alm. runde
 4 spsk ahornsirup eller anden sirup
 2 dl havre-creme fraiche eller anden creme fraiche
 salt, friskkværnet peber
 2 blade grønkål eller 4 spsk klippet dild
 1 håndfuld frisk timian
 evt. et par håndfulde ristede kikærter
Ristede kikærter
 et par håndfulde udblødte eller kogte kikærter
 1 spsk kokos- eller olivenolie
 1 spsk spidskommenfrø
 2 tsk røget paprika, evt. alm. paprika
 tørrede chiliflager efter smag
 salt

Vejledning

1

Skær sellerien i meget tynde skiver på et mandolinjern. Du skal bruge flere skiver end du tror, fordi sellerien ”krymper” lidt, når den bages.

Læg selleriskiverne på bagepapir på en bageplade og pensl dem med olivenolie.

2

Bag skiverne i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter afhængig af tykkelsen. Vend evt. skiverne en gang undervejs. Tilsæt de pillede hvidløgsfed de sidste 5 minutter af bagetiden.

3

Skær rødbederne i tynde både og læg dem på bagepapir på en bageplade. Vend dem i lidt olivenolie og drys de tørrede urter på.

4

Bag rødbederne ved 200 grader 20-25 minutter afhængig af tykkelsen.

5

Svits de pillede skalotteløg i 2 spsk olie til de er gyldne. Læg låg på gryden, mens de simrer 6-8 minutter. Vend dem et par gange.

6

Hæld siruppen ved og lad løgene simre endnu 6-8 minutter eller til de er møre.

7

Sæt creme fraichen til afdrypning i et kaffefilter.

8

Beklæd fire små tærteforme – eller én stor – med selleriskiverne. Fordel rødbedebådene i et pænt mønster ovenpå.

9

Skær skalotteløgene igennem og fordel dem på tærten sammen med hvidløgene.

10

Du kan lave retten færdig hertil i god tid.

11

Rør creme fraichen med finthakket grønkål eller klippet dild. Smag godt til med salt og peber.

12

Sæt tærten i ovnen ved 200 grader ca. 10 minutter, inden den skal serveres.

13

Dryp med creme fraichen eller servér den til separat.

Drys med rigeligt frisk timian – og evt. ristede kikærter (du kan selvfølgelig også bruge helt almindeligt kogte kikærter).

Ristede kikærter
14

Du behøver ikke at koge kikærterne, før du rister dem, men de skal udblødes 7-8 timer. Du kan også bruge kikærter fra dåse – eller måske har du en pose kogte kikærter liggende i fryseren.

15

Varm olien op på en pande med spidskommen, paprika, chili og et lille drys salt.

16

Tilsæt kikærterne (uden væde), og rist dem til de er gyldne og sprøde.

17

Du kan også nyde kikærterne som en lille snack. Men pas på: de kan skabe afhængighed!

Tærte med selleribund og bagte rødbeder, karamelliserede skalotteløg og dildcreme